Issues and Challenges of Career Choice Among Early Childhood Education Students: Isu dan Cabaran Pemilihan Kerjaya dalam Kalangan Pelajar Pendidikan Awal Kanak-Kanak - Amdan, Siti Amelya; Aripin, Nurafiqah Syazwani; Amiruddin, Saturia; Hashim, Normazita (Selangor Humaniora Review, 2021)
Career choice is one of the most significant challenges that a person has to face in his life. Therefore, selecting the right career and according to the approval, interests, and personality of the self is a crucial thing in determining the direction of one's life. This study aimed to identify the issues and challenges that influence career choice and identify factors that influence career choice among early childhood education students. This quantitative study randomly distributed the questionnaire online to 100 early childhood education students of Universiti Selangor, Malaysia. Data analysis had utilized the Statistical Package for the Social Science (SPSS) software to analyse the data. Descriptive statistics were presented in the form of percentage, mean, and mode. Through the results of the study, findings showed that many students were stuck at the level of Education they are at, and the salary was not commensurate with their qualifications. Abstrak Pemilihan kerjaya merupakan antara cabaran yang dihadapi seseorang dalam hidupnya. Oleh itu, memilih kerjaya yang tepat mengikut minat dan kelayakan seseorang adalah bahagian penting dalam menentukan arah kehidupan seseorang. Objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti isu dan cabaran yang mempengaruhi pemilihan kerjaya dan faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan kerjaya dalam kalangan pelajar pendidikan awal kanak-kanak. Kajian ini dijalankan menggunakan kaedah kuantitatif di mana borang soal selidik diedarkan secara dalam talian kepada 100 orang pelajar pendidikan awal kanak-kanak Universiti Selangor secara rawak. Data dianalisis menggunakan Statistical Package for the Social Science (SPSS). Kaedah statistik yang digunakan untuk menganalisis data ialah statistik deskriptif seperti peratus, min dan mod. Melalui hasil dari dapatan kajian menunjukkan ramai pelajar tersepit dengan Pendidikan yang mereka ada tetapi gaji yang diberikan tidak setimpal dengan kelayakan mereka. Kata kunci: Isu, Cabaran, Pemilihan Kerjaya, Pendidikan Awal Kanak-Kanak