Pemikiran Dakwah Muhammad Uthman El-Muhammady dan Kesannya terhadap Islam di Malaysia: Muhammad Uthman El-Muhammady’s Da’wah Thought and Impact on Islam in Malaysia - Ashraf Sairan, Mohd Ammyrul; Ahmad, Shukri (Selangor Humaniora Review, 2021)
Artikel ini bagi meneliti pembangunan dan pengembangan pemikiran dakwah El-Muhammady. Pemikiran dakwah El-Muhammady merangkumi lima persoalan penting dalam melakukan dakwah iaitu hukum berdakwah, topik dalam berdakwah (maddah al-da’wah), sasaran dakwah (mad’u), kaedah dalam berdakwah (tariqat al-da’wah) dan matlamat dalam berdakwah (maqasid al-dak’wah). Kaedah kualitatif digunakan dalam kajian ini dengan cara pengumpulan data dan analisis data. Dalam kaedah pengumpulan data, penulis mengumpulkan data-data yang mempunyai perkaitan dengan dakwah El-Muhammady. Kaedah deduktif turut diguna pakai untuk mengumpulkan maklumat bagi menjelaskan masalah yang dikaji. Kajian ini mendapati pemikiran dakwah El-Muhammady yang bersifat status-quo tidak menghalangnya dari berfikir dan prihatin tentang kedudukan agama, akidah dan dakwah kepada ummah. This article examines the development of El-Muhmamady’s preaching thought. El-Muhammady’s preaching thoughts include five important issues; the law of da’wah, da’wah topic (maddah al-da’wah), the target (mad’u), method of da’wah (tariqat al-da’wah), and the goal (maqasid al-da’wah). This study uses a qualitative method based on two methods of assessment, namely data collection and data analysis. In the data collection methods are used to collect data that has related to Da’wah El-Muhammady. In the process of data analysis, deductive methods are used to generate or collect information continuously to clarify the problems studied. The study found that the status quo of da’wah El-Muhammady did not prevent him from thinking and concerned about the position of religion, aqeedah and da’wah to the people. Keywords: Da’wah thought, El-Muhammady, bi al-Lisan, bi-Lisan al-Hal, bi al-kitabah