The Relationship between Parenting Style and Children’s Social Problems in Sungai Sumun, Perak: Hubungan Gaya Asuhan Ibu Bapa dengan Masalah Sosial Anak-Anak di Sungai Sumun, Perak - Abu, Siti Nazhirah; Amran, Fatin Najihah; Tazli, Uzzairah Nabilah Ahmad (Selangor Humaniora Review, 2021)
This study was conducted to examine the relationship between parenting style and children’s social problems in Sungai Sumun, Perak. This study has three research objectives. First, it was done to study the relationship between parents' dominant parenting style towards children in Sungai Sumun, Perak. Second, it aims to examine the frequency of social problems in Sungai Sumun, Perak. The third is to study the significant relationship between parenting style with children’s social problems in Sungai Sumun, Perak. The sample size was 145 respondents from parents. Sample selection used a simple random sampling method. The use of the Parental Authority Questionnaire (PAQ) as a research instrument to measure the constructs of parenting style. The use of questions to measure these social problem constructs has been used as a research instrument. Spearmen’s Rank analysis examined the correlation between parenting style and social problems. Descriptive findings indicate that parents’ most dominant parenting style is Authoritative. Findings show a significant relationship between parenting style and social problems of children in Sungai Sumun, Perak. Through this study, it can be concluded that parenting style can contribute to the factors of social problems occurring in Malaysia today. Abstrak Kajian ini dijalankan untuk mengkaji hubungan gaya asuhan ibu bapa dengan masalah sosial anak-anak di Sungai Sumun, Perak. Dalam kajian ini mempunyai tiga objektif kajian. Pertama, ia dilakukan untuk mengkaji hubungan gaya asuhan yang dominan di amalkan oleh ibu bapa terhadap anak-anak di Sungai Sumun, Perak. Kedua, ia bertujuan untuk meneliti kekerapan masalah sosial yang berlaku di Sungai Sumun, Perak. Ketiga ia untuk mengkaji hubungan signifikan antara gaya asuhan ibu bapa dengan masalah sosial anak-anak di Sungai Sumun, Perak. Pemilihan sampel menggunakan kaedah persampelan rawak mudah. Bilangan sampel sebanyak 145 orang responden dari kalangan ibu bapa. Penggunaan Parental Authority Questionnaire (PAQ) sebagai instrument kajian bagi mengukur konstruk gaya asuhan ibu bapa. Penggunaan soalan bagi mengukur konstruk masalah sosial ini telah digunakan sebagai instrument kajian. Analisis Spearmen’s Rank digunakan untuk mengkaji korelasi antara gaya asuhan dengan masalah sosial. Dapatan deskriptif menunjukkan gaya asuhan paling dominan diamalkan oleh ibu bapa adalah Autoritatif. Dapatan menunjukkan wujudnya hubungan yang signifikan antara gaya asuhan dengan masalah sosial anak-anak di Sungai Sumun, Perak. Melalui kajian ini dapat disimpulkan bahawa gaya asuhan ibu bapa dapat menyumbang kepada faktor masalah sosial berlaku di Malaysia pada hari ini. Kata kunci: gaya asuhan, anak-anak, remaja, masalah sosial, ibu bapa